• Veelgestelde vragen over elektrisch rijden

    We hebben de meest gestelde vragen over elektrisch rijden bij elkaar gebracht en beantwoord.

Veelgestelde vragen over categorie Elektrisch rijden

Welke subsidies gelden er voor bedrijven?

Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren zijn er diverse fiscale regelingen (zoals MIA/VAMIL) en subsidies (zoals SEBA) die elektrisch rijden voor ondernemers aantrekkelijker maken. Kijk op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de actuele subsidiemogelijkheden waar u aanspraak op kunt maken. 

Hoeveel wegenbelasting betaal je voor een elektrische auto?

U betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto’s geldt tot en met het jaar 2024. De overheid stimuleert zo volledig elektrisch rijden. Want elektrisch rijden draagt bij aan een beter klimaat en milieu.

Is elektrisch rijden nog wel voordelig?

Hoewel door de stijgende energieprijzen elektrisch rijden duurder is geworden, blijft het per kilometer nog altijd goedkoper dan rijden in een benzineauto. Bovendien is elektrisch rijden beter voor het milieu.

Hoe zit dat met het onderhoud van een elektrische auto?

Het traditionele onderhoud waarbij ook de motorolie vervangen wordt, is niet meer nodig. Het onderhoud bestaat alleen nog uit een inspectie service, het vervangen van een interieurfilter en het vervangen van remvloeistof. Hierdoor is het onderhoud een stuk goedkoper. Slijtagedelen zoals remmen, lampen en banden worden regelmatig gecontroleerd en eventueel vervangen. Veel elektrische auto’s hebben tevens jaren onderhoud gratis.

Hoe ver kan ik rijden op een volle accu?

Uw actieradius hangt af van de accu, rijstijl en de belasting van de auto. In het buitenland zijn er op dit moment nog minder laadpalen. Als u vakantieplannen hebt, is het belangrijk om van tevoren te kijken waar laadpalen staan.

Alle vragen over Elektrisch rijden

Veelgestelde vragen over categorie Elektrisch laden & laadpas

Zijn er subsidies voor laadpalen waar ik gebruik van kan maken?

Nee, op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor de aanschaf van een laadpaal thuis.

Wat zijn de voordelen van een laadpaal thuis?

Een laadpunt thuis is in de meeste gevallen de goedkoopste en makkelijkste manier om uw elektrische auto op te laden. U bent met een elektrische laadpaal voor uw huis niet meer (alleen) gebonden aan openbare laadpalen. U laadt uw elektrische auto thuis eenvoudig op tegen het laagste tarief, wanneer het u het beste uitkomt en vertrekt altijd met een volle accu. 

U kunt uw auto thuis ook via het stopcontact opladen. Maar met een laadpaal is uw accu sneller vol. Een laadpaal heeft namelijk een veel hoger laadvermogen: 22kW. Door de slimme technologie kunt u uw auto altijd opladen – ook als u tegelijkertijd de vaatwasser én wasmachine aan hebt staan.

Hoe snel gaat de installatie van een laadpaal thuis?

Heeft u een oprit of garage? Dan is de laadpaal thuis zo geïnstalleerd. Zo niet, dat denken we met u mee over een van de vele andere opties. Woont u in een tussenwoning met een stoep voor de deur? Dan is het bij de ene gemeente verboden om een laadpaal te plaatsen en bij de andere is het toegestaan. Vaak gelden dan bepaalde voorwaarden zoals bijvoorbeeld een verplichte kabelgoot.

Hoe ver kun je rijden met een volle accu?

Uw actieradius hangt af van de accu, rijstijl en de belasting van de auto. Het bereik van grote auto’s is gemiddeld 425 km, van middenklassers 310 km en van kleine auto’s 230 km.

Hoe laad ik een elektrische auto?

In deze video legt onze collega Annette stap voor stap alles uit over het laden van een elektrisch auto:

Alle vragen over Elektrisch laden & laadpas

Veelgestelde vragen over categorie Elektrische modellen

Heeft een elektrische auto altijd een automaat?

Ja, een elektrische auto heeft geen versnellingen. Het is altijd automaat. Bij een “gewone” auto voelt u bij automatisch schakelen vaak nog de tussenstappen, bij elektrisch niet. Een elektrische auto gaat direct naar zijn maximale vermogen wanneer je het snelheidspedaal volledig intrapt. Hij trekt dus razendsnel op.

Kan ik met mijn elektrische auto op vakantie naar het buitenland?

Ja dat kan. In het buitenland is het op dit moment iets minder goed geregeld met laadpunten dan in Nederland. Als u vakantieplannen heeft, is het belangrijk om van tevoren goed te plannen en te kijken waar de laadpalen staan.

Hoe ver kan een elektrische auto rijden?

De hoeveelheid kilometers die een elektrische auto op een volle accu kan rijden, wordt beïnvloed door meerdere factoren:

  • De configuratie van de auto.
  • Het rijgedrag van de bestuurder.
  • Omgevingsfactoren, zoals situaties in het verkeer.
  • Klimaatomstandigheden, zoals het weer en de buitentemperatuur.

Bespreek uw reisgedrag met één van onze verkopers en zij zullen samen met u de juiste modellen op een rijtje zetten.

Hoe werkt een elektrische auto?

Elektrische auto’s rijden op elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel. Dit type auto’s maakt rijden een stuk schoner omdat zij geen CO2 en stikstof uitstoot. Dit heeft grote voordelen voor het milieu.