Koelvloeistof controleren en bijvullen. Hoe werkt het?

Iedere auto gebruikt koelvloeistof. In de motor van uw auto heeft koelvloeistof een belangrijke functie, want het zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. Bovendien beschermt de koelvloeistof de motor in de winter tegen bevriezing. Bij vrijwel elke periodieke check of onderhoudsbeurt bij uw dealer wordt dan ook het koelvloeistofpeil gecontroleerd. Het is dus duidelijk dat koelvloeistof belangrijk is voor uw auto, maar hoe werkt het controleren en bijvullen van uw koelvloeistof? In dit blog zal er uitgelegd worden hoe u uw koelvloeistof het beste kunt controleren en bijvullen.

Koelvloeistof koelt en beschermt de motor

Een oververhitte motor wordt in de meeste auto’s aangegeven via de temperatuurmeter op het dashboard. Als de koeling niet optimaal is, stijgt de meter naar het rode gebied.

Koelvloeistof bevindt zich in een gesloten systeem. Door kleine lekkages kan de koelvloeistof echter uit dit systeem ontsnappen. Het is daarom belangrijk dat het peil regelmatig gecontroleerd wordt en de koelvloeistof indien nodig bijgevuld wordt.

Het controleren en bijvullen van koelvloeistof kunt u zelf doen. Uiteraard mag u ook langskomen, we doen dit graag voor u bij Auto Hoogenboom.

Koelvloeistof controleren. Hoe werkt dit?

Om de koelvloeistof op de juiste manier te controleren, moet uw auto op een rechte ondergrond staan en moet de motor afgekoeld zijn. De dop van het reservoir openen als de vloeistof nog heet is, is erg gevaarlijk! Gelukkig hoeft de dop niet open om het peil te controleren.

De koelvloeistof bevindt zich in alle modellen van Seat en ŠKODA in een doorzichtig wit reservoir/expansievat onder de motorkap. Op de buitenkant van dit reservoir kunt u het niveau van de koelvloeistof aflezen. Als het niveau onder het streepje ‘minimumniveau’ uitkomt, is het nodig om de vloeistof bij te vullen.

Koelvloeistof bijvullen. Hoe werkt dit?

U kunt zelf de koelvloeistof bijvullen door de draaidop van het expansievat eraf te draaien. Bescherm uw handen hierbij met een doek: het kan zijn dat er nog druk op het systeem staat. Vul de koelvloeistof vervolgens bij totdat het maximumniveau wordt bereikt.

Moet u regelmatig koelvloeistof bijvullen? Laat uw auto dan nakijken bij uw dealer. Waarschijnlijk is er dan meer aan de hand, zoals een kapotte koppakking, een lek in de radiator of een lekkende slang.

Welke koelvloeistof heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten koelvloeistof. Het hangt van uw motor en type auto af welke soort u nodig heeft. Gebruik dus niet zomaar elke soort en raadpleeg het instructieboekje van uw auto voor meer informatie. Voorkom ook het mixen van verschillende soorten koelvloeistof. Door het mengen kan een chemische reactie ontstaan.

In het geval van nood, bijvoorbeeld bij een oververhitte motor onderweg, is het wel mogelijk om het reservoir bij te vullen met water. U dient daarna wel zo snel mogelijk naar een garage te rijden, om de koelvloeistof te laten vervangen.

Koelsysteem laten controleren

Het koelsysteem van uw auto is onderhevig aan slijtage en daardoor kan er op lange termijn een lekkage in het koelsysteem ontstaan.

De koelvloeistof zal dan gaan lekken, waardoor uw motor oververhit kan raken. Laat het koelsysteem, zoals de radiator en slangen, regelmatig controleren. U kunt problemen zoveel mogelijk voorkomen door geen onderhoudsbeurt over te slaan.

Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen dealer

Bent u na het lezen van dit blog nog onzeker over hoe u uw koelvloeistof moet controleren en/of bijvullen? Laat ons het dan voor u doen en plan dan nu uw werkplaatsafspraak bij Auto Hoogenboom! Auto Hoogenboom is merkdealer voor AudiSEATŠKODAVolkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam RijnmondSpijkenisse en Vlaardingen. Bij ons bent u aan het juiste adres voor service en onderhoud! Meer weten? Neem dan contact met ons op!