Hoogenboomer Willem Assendorp
Rob Oorschot

Meer dan 4 decennia in de autocommercie

Maak kennis met Rob Oorschot (69), die na een carrière van meer dan 45 jaar nog steeds met dezelfde passie bij ons werkt. Hij adviseert de zakelijke markt bij mobiliteitsvraagstukken. Mobiliteit speelt een cruciale rol in ieders dagelijks leven, Rob heeft zich er gedurende zijn hele loopbaan professioneel mee bezig gehouden. Het begon allemaal met zijn passie voor auto’s…

Van Kralingse schoolbank naar Hoogenboom

Rob: “Ik ben geboren in Kralingen en heb daar op school gezeten. Vanaf de basisschool wist ik al dat ik iets met auto’s wilde doen in de commercie. Na de middelbare detailhandelsschool ben ik gaan werken bij een groothandel in tweewielers en bromfietsen. Grappig dat ik nu ook fietsregelingen (Lease a Bike) aanbied bij bedrijven én mijn roots óók bij de fietsen liggen…

Bij deze groothandel verkocht ik fietsen van de merken Kalkhof en Batavus én onderdelen van diverse rijwielmerken. Ik had dagelijks contact met fietsenmakers in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Op mijn 19e werd ik opgeroepen voor mijn militaire dienstplicht . Tijdens deze periode van 18 maanden heb ik de rijopleiding zwaar-transport gevolgd en vervolgens de onderofficiersopleiding in Harderwijk. Na mijn dienstplicht solliciteerde ik bij Hoogenboom. Het was de bekende VW, Audi en Porsche dealer voor groot Rotterdam, die regelmatig op zoek was naar commerciële mensen en op zaterdag paginagroot in het AD adverteerde. Ik mocht op gesprek komen bij Leen van Tol, die pijp-rokend achter een groot bureau zat. Hij achtte mij wel geschikt, maar nog te jong. Kom over een jaar maar terug, was zijn advies. Na 11 maanden zag ik wederom de vacature-advertentie van Hoogenboom en dit keer werd ik aangenomen. Ik ben op 17 april 1979 begonnen als junior verkoper op de occasionafdeling bij Hoogenboom aan de Gijssendorferweg.”

De vermelding van de indiensttreding van Rob in het bedrijfsblad Dynamiek in 1979

Een (roerige) route langs alle bedrijven

“In mijn carrière heb ik binnen verschillende vestigingen gewerkt. Hoogenboom was volop in beweging, er werden bedrijven verkocht en aangekocht. Telkens als er een bedrijf werd verkocht, vroeg de directeur: ‘Blijf je wel bij ons?‘. Na 3 maanden op de Geyssendorfferweg, werd ik gestationeerd in Hoogvliet. We hadden daar een piepkleine showroom met 3 nieuwe auto’s binnen en 5 occasions buiten. Na 1,5 jaar werd dit pand verkocht aan Paul Mondt en werd ik overgeplaatst naar Vlaardingen. Ook deze vestiging werd na 2 jaar verkocht aan Paul Mondt en ik ging vervolgens naar de vestiging aan de Van Deventerstraat. In 1984 verhuisde ik met een aantal collega’s van de Van Deventerstraat naar de vestiging Vlambloem in R’dam Ommoord, waar wij in 1987 (met alle collega’s van de Vlambloem en de Goudsewagenstraat) overgenomen werden door Cor Bouman met als bedrijfsnaam Auto Bouman. In november 1989 werd de eerste paal geslagen voor de nieuwe vestiging aan de Autostrada, waar ik in 1992 verkoopleider werd en in het jaar 2000 commercieel directeur. Het dealerbedrijf Auto Bouman is in 2004 overgenomen door Pon. Een maand na deze overname ben ik bij Auto Maasstad gestart met o.a. het opzetten van een fleetsalesafdeling.
In 2012 werd ook dit bedrijf verkocht aan Pon en samengevoegd met Auto Hoogenboom. De cirkel is weer rond.”

‘Waar deuren dichtgaan, gaan andere deuren weer open’

Als je open staat voor nieuwe dingen en flexibel bent, is er veel mogelijk. Het werken is altijd gepaard gegaan met veel studeren. Zo heb ik drie jaar lang twee avonden per week in Den Haag een managementopleiding gedaan en natuurlijk ook heel veel sales- en managementtrainingen van Pon gevolgd – Rob Oorschot

Hoogenboom 2.0

“Na de start van mijn carrière in 1979 bij Hoogenboom, ben ik inmiddels alweer twaalf jaar werkzaam bij Auto Hoogenboom, noem het maar Hoogenboom 2.0. In deze twaalf jaar Fleetsales waarvan ik in 2014 de leiding mocht overnemen werkte ik o.a. nauw samen met Arjan Langendoen, Richard Schenk, Patrick Kuiper, de collega’s van Fleetsales binnendienst en collega’s die inmiddels zijn vertrokken. Omdat mijn pensioen leeftijd was bereikt, is in 2021 Egon Ottens aangetrokken als manager Fleetsales en recentelijk is ons team uitgebreid met Marco Veltman. We werken nauw samen met de collega leaseadviseurs en vormen een enthousiast buitendienst team. Omdat ik nog geen behoefte had om te stoppen, werk ik officieel nog 2 dagen per week. Maar een ieder die weet hoe het functioneert in de commercie snapt dat jouw relaties geen rekening houden met jouw werkdagen dus telefoon, mail en appverkeer gaan door en een relatie verwacht een snelle reactie.

Wat er zo leuk is?

Het contact met nieuwe en bestaande relaties. ‘Buiten zijn’ zoals wij dat noemen én (nieuwe) relaties mobiliteitsoplossingen bieden en deze verbinden aan je bedrijf, dat blijft uitdagend. Het is een spel en de drive hiervoor zit in je en stopt ook niet bij een bepaalde leeftijd. Natuurlijk is het een cadeautje indien er fysiek en mentaal geen belemmeringen zijn.
Mijn motto is ook: ‘Vraag niet altijd wat het bedrijf voor jou kan doen maar wat jij kunt doen voor het bedrijf’. Als iedereen op deze wijze in de wedstrijd zou zitten, zou dat ons bedrijf best helpen.”

Rob Oorschot met Fleetsales collega Egon Ottens (links) en Arjan Langendoen (rechts)

Vraag niet altijd wat het bedrijf voor jou kan doen maar wat jij kunt doen voor het bedrijf’

Nieuwe vormen van mobiliteit

“Wat interessanter is zijn de veranderingen op het gebied van mobiliteit. Wij kunnen voor bedrijven een mobiliteitsplan op maat maken. Samen bespreken we alle aspecten die voor het bedrijf én de medewerkers van belang zijn. Dat gaat onder meer van maatschappelijk betrokken ondernemen tot aan vitaliteit van medewerkers en van efficiency tot aan veiligheid.

Netwerken

Ik ben in mijn functie ook actief bij een aantal (netwerk) clubs, zoals MKB Rotterdam, Sparta en Rotterdammers4Rotterdammers (R4R). Daar ontmoet ik veel leuke, interessante mensen. R4R is een Good Citizen Club. Zakendoen ik hierbij ondergeschikt (maar we hebben uiteraard toch wel mooie bedrijven aan ons kunnen binden). Binnen dit netwerk kun je iets doen voor de stad, wat ik geweldig vind. Waardevol dat ik Auto Hoogenboom nog steeds, samen met mijn collega Richard Schenk, bij R4R kan vertegenwoordigen. Bekijk zeker ook het filmpje hieronder, waar wij ons gaan inzetten voor 10 maatschappelijke initiatieven in Rotterdam!”