Fietsstimulering: Fietsend naar het werk

Minder met de auto en meer met de fiets naar het werk is voordelig voor werkgevers, werknemers en het milieu. De overheid biedt drie stimulerende fietsregelingen1 die u uw medewerkers kunt aanbieden om ook de fiets te pakken: De fiets van de zaak (lease-fietsregeling), de werkkostenregeling (WKR) en de fietskilometervergoeding die in 2024 weer omhooggaat. Wat de meest gunstige regelgeving is, verschilt per situatie. Wij leggen hieronder de drie regelingen uit. Uiteraard denken wij graag met u mee over de beste mobiliteitsoplossing, ook als u wilt overstappen op milieubewuste oplossingen, zoals de fiets.

1. Fiets van de zaak

Per 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ veranderd. Het wordt voor werkgevers makkelijker om hun werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Ondernemers (bijvoorbeeld kleine ondernemers en zzp’ers) kunnen ook zelf gebruik maken van de regeling. Dit is een lease-fietsregeling.

Fiets van de zaak: hoe werkt het? Een fiets van de zaak maakt het mogelijk om een (elektrische) fiets of een Speed-Pedelec te gebruiken voor woon-werkverkeer. De werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen. Hij of zij mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje, de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen.

Wat kost een fiets van de zaak?
De werkgever betaalt de fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Wel krijgt de werknemer te maken met een bijtelling bij het salaris. Uiteindelijk betaalt de werknemer daardoor enkele euro’s per maand extra belasting.

Hoe werkt de bijtelling?
Wie een fiets van de zaak privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt hij of zij loonbelasting. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar. De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris. Hierover betaalt de werknemer dan maandelijks belasting.

Eigen bijdrage
De werkgever kan de werknemer om een maandelijkse eigen bijdrage vragen. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af. De werknemer ziet dit terug op zijn of haar loonstrookje.

Werkgever vergoedt soms bijtelling
De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling voor zijn rekening te nemen. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoeft de werknemer helemaal geen belasting te betalen.

Geen of minder reiskostenvergoeding
Maakt de werknemer gebruik van een fiets van de zaak? Dan kan het zijn dat hij of zij bepaalde reiskostenvergoedingen niet meer krijgt van de werkgever. Bijvoorbeeld een kilometervergoeding. Daar staat tegenover dat de werknemer ook minder of geen reiskosten meer maakt. De werkgever bepaalt welke reiskosten al dan niet vergoed worden.

2. De werkkostenregeling (WKR)

Een werkgever mag via werkkostenregeling (WKR) tot 1,18%* van de loonsom als onbelaste vergoeding aan de medewerker geven. Deze regeling wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een belastingvrije fiets of e-bike van de zaak. Maar de werkgever kan deze regeling ook gebruiken voor bijvoorbeeld een sportabonnement of een kerstpakket. De werkgever mag zelf bepalen welke keuzes hij maakt, zolang het maar wel in de vrije ruimte van de WKR past.

3. Fietskilometervergoeding

Per 1 januari 2024 gaat de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten van € 0,21 naar € 0,22 per kilometer. Daarmee wordt fietsen naar het werk nóg aantrekkelijker.

Fietsen naar het werk heeft positieve effecten voor zowel werkgevers, werknemers, het milieu en de gehele samenleving.

1 op de 2 medewerkers heeft interesse in een fiets van de zaak! De fiets is de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde.

Wat kunnen wij voor u doen?

Een fiets van de zaak aanbieden is dankzij de nieuwe wetgeving duidelijk en eenvoudig. Heeft u interesse? Auto Hoogenboom Lease helpt u graag op weg. Met Lease a Bike regelen wij snel en gratis een fietsplan. Lease a Bike biedt u een volledig digitaal en geautomatiseerd platform dat eenvoudig is te integreren met uw salarisadministratie. Binnen 24 uur na aanmelden zitten uw werknemers op de fiets. Al vele bedrijven gingen u voor!

* Per 2022 geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom een percentage van 1,7%. Voor het bedrag boven € 400.000 geldt het percentage van 1,18%. 
1 Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (daszogefietst – fietsregelingen)

Hulp bij het maken van de juiste keuze?
Vul uw gegevens in en laat ons u adviseren!

  • In ons privacy statement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u daarbij heeft.