• Op vakantie met uw elektrische auto

    Met deze vijf tips en komt u vol energie aan op uw vakantiebestemming.

Steeds meer mensen gaan met de elektrische auto op vakantie. Met goede reden: elektrisch rijden is namelijk duurzaam en de comfortabel. Maar hoe zit het met de actieradius en het opladen? Met deze vijf slimme tips komt u vol energie op uw vakantiebestemming aan.

1. Plan goed en geniet

Uw vakantie met de elektrische auto is extra comfortabel met een goede voorbereiding. Gebruik voor vertrek bijvoorbeeld een routeplanner voor elektrische auto’s met alle openbare laadpalen om zo alvast uw laadpunten uit te kiezen. Hiervoor kunt u diverse apps gebruiken, zoals de We Connect ID. app, A Better Route Planner, Chargemap of Plugsurfing. Zo weet u precies waar en wanneer u kunt opladen. Het meest handig voor een langere reis zijn de snellaadstations langs of vlakbij de snelweg. Tijdens een korte pauze laadt u uw auto op en tankt u zelf ook even bij. Daarna kunt u uw reis met een volle accu hervatten. Heel relaxed dus!

In het hoogseizoen zijn laadpalen vaker bezet. Plan daarom ook alternatieven zoals laadpunten iets verder van de drukke routes zoals bijvoorbeeld de Route du Soleil.

2. Kies de beste route

Hoe noordelijker u komt, des te beter het laadnetwerk is voor elektrische auto’s. Van alle Europese landen hebben Noorwegen en Nederland het beste netwerk. Beide landen hebben als doelstelling dat er nooit meer dan 120 kilometer tussen twee laadstations mag zitten. Maar op meer plekken is de dekking nog beter. Toeristische routes in Europa – zoals de 1.600 kilometer lange Grand Tour in Zwitserland of de Route du Soleil in Frankrijk – hebben vaak een volledige dekking voor de elektrische auto. Ook Duitsland en Oostenrijk zijn prima te doen met een elektrische auto. In zuidelijke landen zoals Italië of Spanje raden we een uitgebreidere voorbereiding aan.

3. Zorg voor de juiste dekking van uw laadpas 

Voor het opladen van uw elektrische auto heeft u een laadpas nodig. Bij het kiezen van een pasaanbieder (Mobility Service Provider) moet u goed controleren in welke landen u de pas kunt gebruiken. Niet alle aanbieders hebben een Europese dekking van laadpunten. Verder kunt u online (bijvoorbeeld op oplaadpalen.nl) zien of u met uw laadkabel bij het laadpunt terecht kunt en met welk laadvermogen (bijvoorbeeld 11 kW) u maximaal kunt laden. Soms kan een extra pas (of twee) met een andere dekking uitkomst bieden.

4. Laden op locatie

Niet elke vakantiebestemming is volop voorzien van laadpunten. Een handige optie is dan om een aparte 230v-laadkabel mee te nemen. Hiermee kunt u uw auto via het 230v-stopcontact opladen. Dit duurt langer dan bij een laadpaal, maar op uw bestemming staat uw auto vaak langer stil en is het goed te doen wanneer u ook ‘s nachts kan opladen. En zo’n kabel komt ook goed van pas bij noodgevallen waarbij uw accu bijna leeg is, er geen laadpunt in de buurt, maar waar u wel een gewoon stopcontact hebt. Heel handig dus!

5. Gebruik de routeplanner als vakantiegids

Via A Better Routeplanner plant u eenvoudig uw route, rekening houdend met de elektrische auto en de laadpunten onderweg. Maar u wilt ook wat leuks te doen hebben terwijl uw auto weer op volle kracht komt. Kies het laadstation daarom niet alleen op basis van laadcapaciteit of het soort stekker, maar ook op basis van de omgeving. Dankzij apps als TripAdvisor is dat nu makkelijker dan ooit. Zo ontdekt u plekken waar u anders voorbijgereden was. Een fotogeniek uitzicht? Dat leuke restaurantje? Een interessant oud dorpje? Met de elektrische auto begint uw vakantie al met de reis.

Bron: Volkswagen.

Ook interesse in een elektrische auto?

Ontdek meer voordelen van elektrisch rijden. Bekijk de elektrische modellen van Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda en Volkswagen Bedrijfswagens.

Ontdek onze elektrische modellen

Kom alles te weten over elektrisch rijden. Download de whitepaper.