BPM vrijstelling bedrijfswagen

Bpm vrijstelling vervalt in 2025

Wie een nieuwe auto koopt, betaalt Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (bpm). De hoogte hiervan verschilt per voertuig. Nu krijgen ondernemers met een bedrijfswagen nog vrijstelling voor deze belasting, maar deze wordt per 1 januari 2025 opgeheven. De overheid kondigde deze wijziging aan met als doel om de verkoop van emissievrije of heel zuinige bestelauto’s te stimuleren, want de overheid streeft naar ‘klimaatneutraal in 2050’. Vanaf 2025 zal er bij registratie van een nieuwe bedrijfswagen met verbrandingsmotor bpm worden geheven. CO₂-uitstoot van de bestelauto bepaalt straks de hoogte van de bpm. Dat betekent vooral dat modellen met een verbrandingsmotor vanaf dat moment tot wel 45% duurder worden. Elektrisch aangedreven bedrijfswagens blijven wel bpm-vrij.

Effecten:
De impact van de nieuwe CO₂-gestuurde bpm-regels (€73,53 per gram CO2 o.b.v. 2024 prijspeil) betekent dat:

  • de Caddy Cargo Comfort 2.0 TDI (75 kW) met een CO₂-uitstoot van 127 gram per km in 2025 €9.338 duurder wordt (127 x €73,53). Dat is een prijsverhoging van zo’n 43%.
  • de Crafter L4H3 Trendline 2.0 TDI (103 kW) met een CO₂-uitstoot van 225 gram per km in 2025 €16.545* – duurder wordt (225 x €73,53). Een prijsstijging van circa 40%.

Wat kunt u doen?

  • Profiteer nu nog van de bpm vrijstelling*. Bij eerste registratie vóór 31-12-2024 blijft de bedrijfswagen vrijgesteld van BPM (dus bij aanschaf en registratie dit jaar bespaart u duizenden euro’s).
  • Bpm-nultarief blijft voor volledig elektrisch (BEV). Overstap op een volledig elektrische bedrijfswagen kan aantrekkelijk zijn.
  • Overstap op plug-in hybrid (Caddy  / Multivan/ Transporter PHEV): door lagere CO₂ is de BPM lager, hierdoor kan dit een interessante optie zijn.

* Als u nu een Caddy of Crafter bestelt kunnen wij vóór 2025 leveren. We hebben nog een aantal Volkswagen Transporters ingekocht, waarvan de laatste exemplaren nu direct leverbaar zijn.

Wat is wijsheid?

Het afschaffen van de bpm kan hét moment zijn om uw wagenpark nog eens onder de loep te nemen. Wordt het elektrisch? Hybride? Of toch nog een keertje diesel? We hebben ook flexibele tussenoplossingen, zoals bijvoorbeeld Flex-lease. Hierbij least u nog een dieseluitvoering voor een kortere looptijd en stelt u de overstap naar elektrisch nog even uit.. U heeft dan geen restwaarde risico. De keuze hangt uiteraard af van uw situatie. We bekijken graag samen met u uw mogelijkheden. U krijgt van ons een eerlijk en persoonlijk advies. Onze adviseurs kennen de regelingen, ook omtrent subsidiemogelijkheden en Zero emissiezones, en zullen alle stappen met u doornemen.

Wij staan voor u klaar:

Marcel Linders

Verkoopadviseur
06 20339145
Locatie: Rotterdam Zuid

Edwin Quak / Frank Muuren

Verkoopadviseurs
06 82976322 / 06 47165648
Locatie: Spijkenisse

Hendrik-Jan Vis

Verkoopadviseur
06 26508368
Locatie: Autostrada (Rotterdam-Noord)

Veelgestelde vragen over categorie Bpm-vrijstelling die vervalt

Wat zijn de levertijden voor een nieuwe bedrijfswagen?

Een aantal modellen is direct uit voorraad leverbaar, maar bij sommige modellen heeft u te maken met levertijden. Voor elk model dat nu besteld wordt, garanderen wij een levering voor 2025 (Dit kan voor u van belang zijn in verband met wijzigingen in regelgeving die dan ingaan, zoals de zero-emissie zones en de mogelijke afschaffing van de bpm vrijstelling).

Kiest u voor een Volkswagen Transporter? Houdt u er dan rekening mee dat Volkswagen stopt met de productie van de Transporter 6.1 (week 27 -2024 rolt de laatste Transporter van de band).  Wij hebben er daarom een aantal extra ingekocht. Die zijn direct uit voorraad leverbaar. Bekijk de voorraad op deze site of neem direct contact met ons op.

Wat betekent de afschaffing van de bpm voor ondernemers?

Per 1 januari 2025 betaalt u, zoals het er nu uitziet, als ondernemer bij elk nieuwe bedrijfswagen die u e aanschaft bpm belasting. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald op basis van de hoeveelheid CO2-uitstoot. In eerste berekeningen is gesproken over een BPM van €66,91/ gram CO2.

Voor een Transporter met dieselmotor zal de BPM per 2025 naar alle waarschijnlijkheid meer dan 10.000 euro bedragen. Het is voor ondernemers dus van belang om na te denken over een eerdere aanschaf.

Waarom wordt de bpm-vrijstelling voor bedrijfwagens geschrapt per 2025?

De overheid wil de bpm-vrijstelling voor een bestelauto van de ondernemer (ondernemersvrijstelling) afschaffen. Het doel is om de verkoop van emissievrije of heel zuinige bestelauto’s te stimuleren. Bedrijfswagens stoten opzichte van personenauto’s ook meer stikstofoxiden, fijnstof en CO2 uit. Om deze redenen heeft het kabinet voorgesteld om de Wet BPM, die sinds 1992 bestaat, per 1 januari 2025 af te schaffen.

Wat zijn de gevolgen van de beëindiging van de bpm-regeling voor ondernemers?

Het afschaffen van de BPM-vrijstelling houdt in dat vanaf 2025 ondernemers gewoon bpm (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) gaan betalen voor een nieuwe bedrijfswagen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bestelauto.  

Hulp bij het maken van de juiste keuze?
Vul uw gegevens in en laat ons u adviseren!

  • In ons privacy statement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u daarbij heeft.