Subsidie voor elektrische bedrijfswagens (SEBA) tot €5.000,-

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA): subsidieloket is geopend!

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) vervalt per 1 januari 2025. Daarmee is 2024 het laatste jaar waarin u via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) nog subsidie kunt krijgen voor de aanschaf (koop of financial lease) van een nieuwe elektrische bedrijfswagen zoals de ID. Buzz Cargo. Voor alle ondernemers en bedrijven die een nieuwe elektrische bestelauto willen kopen is dit goed nieuws. Het budget voor SEBA dat dit jaar beschikbaar is bedraagt 30 miljoen euro, het maximum subsidiebedrag voor een bedrijfswagen bedraagt €5.000,-. Afhankelijk van de grootte van een bedrijf gelden er verschillende subsidiepercentages:

 • Grote ondernemingen: 7%
 • Middelgrote ondernemingen 10%
 • Kleine ondernemingen: 12%

Wees er snel bij en vraag SEBA aan!

Sinds 23 april 2024 is het subsidieloket van de RVO is weer geopend. De verwachting is dat de belangstelling groot zal zijn. Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie, en snel te kunnen schakelen, helpt een goede voorbereiding (de informatie hiervoor vindt u op de website van de RVO). De volgende zaken heeft u nodig om een aanvraag te kunnen indienen:

 • Het KVK- of BSN-nummer waarop het voertuig wordt geregistreerd
 •  Een digitale koop- of financial leaseovereenkomst met een opschortende voorwaarde: wij kunnen u hier uiteraard mee van dienst zijn
 • Een MKB-toets die bepaalt of je bedrijf klein, middelgroot of groot is

Wilt u een elektrische bedrijfsauto leasen? Dan vraagt Auto Hoogenboom Lease de subsidie voor u aan en verrekent dit – na toekenning- in uw leasebedrag. Het leasebedrag wordt dus aanzienlijk lager. Zo least u al een ID.Buzz cargo vanaf €699,- per maand incl. SEBA*.

Hendrik-Jan vertelt meer over de SEBA:

Rekenvoorbeeld voor een ZZP’er / o.b.v. inkomstenbelasting 49,5%

SEBA ook in combinatie met fiscaal voordeel (zoals KIA en MIA)

Ook met fiscale regelingen helpt de overheid ondernemers om werk te maken van groener transport. Daarvoor zijn er de KIA en MIA. De kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) is er voor bedrijven (alle rechtsvormen) die via koop of financial lease zelf investeren in bedrijfsmiddelen. In 2024 mag je als ondernemer maximaal 28% van de aanschafwaarde van een nieuwe of gebruikte bedrijfswagen aftrekken van de winst.

Als een bedrijfswagen op de milieulijst van RVO staat, zoals de Volkswagen ID. Buzz Cargo en de e-Crafter, kun je als ondernemer ook gebruikmaken van de milieuinvesteringsaftrek (MIA). Dit is een investeringsaftrekpost (27% over het investeringsbedrag minus €20.000,-) en kan in combinatie met de KIA en SEBA ingezet worden. De overheid stelt in 2024 in totaal 192 miljoen euro beschikbaar voor de MIA – tijdig schakelen kan dus lonen. Omdat laadpunten in 2024 niet meer worden gezien als milieu-investering, zijn de fiscale aftrekmogelijkheden hiervoor vervallen. Meer hierover weten? Neem contact met ons op!

Wat u verder nog moet weten?

Er zijn nog een paar dingen die van belang zijn voor uw bedrijfswagen(park). Met een elektrische bedrijfswagen bent u gewend aan vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb). 2024 is het laatste jaar dat dit geldt: vanaf 2025 betaalt u voor elektrische bedrijfswagens 25% mrb. Vanaf 2026 vervalt ook deze korting en betaalt u het reguliere tarief. Of er een gewichtscorrectie voor elektrische bedrijfswagens komt, is nog niet duidelijk.

 • Met een elektrische bedrijfswagen bent u gewend aan vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb). 2024 is het laatste jaar dat dit geldt: vanaf 2025 betaalt u voor elektrische bedrijfswagens 25% mrb. Vanaf 2026 vervalt ook deze korting en betaalt u het reguliere tarief. Of er een gewichtscorrectie voor elektrische bedrijfswagens komt, is nog niet duidelijk.
 • Vanaf 2025 worden er in zo’n 30 gemeenten ZE-zones ingevoerd. Dat kan voor u een extra reden zijn om nu over te stappen op een elektrische bedrijfswagen. Of in elk geval, om om uw wagenpark nog eens kritisch te bekijken.
 • Wordt de volgende bus elektrisch? Of toch nog een keertje diesel? We hebben ook flexibele tussenoplossingen, zoals bijvoorbeeld Flex-lease. Hierbij least u nog een dieseluitvoering voor een kortere looptijd en stelt u de overstap naar elektrisch nog even uit.

De keuze hangt uiteraard af van uw situatie. We bekijken graag samen met u uw mogelijkheden. U krijgt van ons een eerlijk en persoonlijk advies. Onze adviseurs kennen de regelingen omtrent subsidiemogelijkheden en Zero emissiezones, en zullen alle stappen met u doornemen.

 • o.b.v 60 maanden en 10.000 km/jaar

Wij staan voor u klaar:

Marcel Linders

Verkoopadviseur
06 20339145
Locatie: Rotterdam Zuid

Frank Muuren

Verkoopadviseurs
06 82976322 / 06 47165648
Locatie: Spijkenisse

Hendrik-Jan Vis

Verkoopadviseur
06 26508368
Locatie: Autostrada (Rotterdam-Noord)

Hulp bij het maken van de juiste keuze?
Vul uw gegevens in en laat ons u adviseren!

 • In ons privacy statement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u daarbij hebt.