Wat moet u doen als u de verkeerde brandstof heeft getankt?

Het kan iedereen overkomen: tijdens of na het tanken erachter komen dat u niet de juiste brandstof tankt. Verkeerde brandstof kan erg schadelijk zijn voor uw motor, dus het is belangrijk om niet (verder) te rijden en direct hulp in te schakelen.

Benzine en diesel verwisselen

Wanneer u in een benzineauto diesel heeft getankt, zal de motor niet goed lopen. De diesel verbrandt niet goed en kan zo schade veroorzaken aan verschillende onderdelen van de motor. Dit is schadelijk, maar bij snel handelen kan de schade beperkt blijven.

Wanneer er benzine in een dieselmotor zit, ontstaat er direct schade. Diesel heeft een smerende functie en het brandstofsysteem van een benzineauto is hier niet tegen bestand. Wanneer u een dieselauto start met benzine in de tank, zal dit in de meeste gevallen direct schade opleveren.

Andere brandstoffen

Wanneer het niet gaat om verwisselen van diesel en benzine, maar u slechts een verkeerde ‘variant’ heeft getankt, is het van de auto en de getankte brandstof afhankelijk of dit schadelijk is. In sommige gevallen is het voldoende om een extra stof toe te voegen aan de brandstof of de tank zo snel mogelijk weer te mengen met de brandstof die aangeraden wordt.

Per ongeluk een gas als LPG tanken in een benzine- of dieselmotor is niet mogelijk. Het tanken van gas gaat namelijk met een speciale koppeling of adapter, welke niet past op een ‘normale’ tank. Voor deze fout hoeft u dus niet bang te zijn!

Hulp bij verkeerde brandstof tanken

Als u de verkeerde brandstof getankt heeft is het belangrijk de motor niet te starten of te laten lopen, en de brandstof spoedig af te laten tappen. Dit moet gebeuren door een professional met de juiste apparatuur.

Wanneer u rijdt in een Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen of Volkswagen Bedrijfswagen kunt u gebruik maken van de Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen of Volkswagen Bedrijfswagens mobiliteitsservice. De mobiliteitsservice biedt pechhulp voor uw auto. Wanneer de pech door uw eigen toedoen is ontstaan, wat bij verkeerd tanken het geval is, zijn de kosten wel voor eigen rekening.

Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens dealer Rotterdam

Auto Hoogenboom is merkdealer voor Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam Rijnmond, Spijkenisse en Vlaardingen. Bij ons bent u aan het juiste adres voor service en onderhoud of een APK-keuring. Wilt u meer informatie over de mobiliteitsservice van Auto Hoogenboom. Bekijk dan hier de webpagina over de mobiliteitsservice of neem contact met ons op.