Wat is een distributieriem en wanneer moet die vervangen worden?

De distributieriem is een belangrijk onderdeel van de motor van uw auto. Zonder distributieriem kan de motor niet draaien. Een distributieriem kan daarom niet pas vervangen worden als hij al kapot of versleten is.

Wat doet een distributieriem?

Om te begrijpen wat een distributieriem doet, is eerst wat uitleg nodig over de werking van de automotor.

De automotor heeft verschillende cilinders waarin de ontbranding van brandstof plaatsvindt. In deze cilinders zitten zuigers die zijn verbonden met een krukas onderin de motor. Door de explosieve verbranding van de brandstof gaan de zuigers op-en-neer bewegen. Deze op- en neergaande beweging zorgt voor het aandrijven van de krukas, zodat de op- en neergaande beweging wordt omgezet in een roterende beweging. Hiermee kan de versnellingsbak en vervolgens de wielen worden aangedreven.

Boven de cilinders bevindt zich de nokkenas. Deze draaiende as zorgt voor het openen en sluiten van de in- en uitlaatkleppen, waardoor brandstof wordt aangevoerd en uitlaatgassen worden afgevoerd. Dit moet op het juiste moment gebeuren: de kleppen moeten openen of sluiten op het exacte moment dat de cilinder zijn onderste of bovenste punt bereikt.

De distributieriem verbindt via tandwielen de nokkenas met de krukas en zorgt er zo voor dat de nokkenas met dezelfde snelheid draait als de krukas.

Wanneer moet een distributieriem vervangen worden?

Een distributieriem moet na een bepaalde periode of na een bepaald aantal kilometers preventief vervangen worden. Gebeurt dit niet, dan kan de versleten riem over de tandwielen van de motor gaan slippen wat leidt tot grote schade aan het motorblok. Het repareren van het motorblok kan vervolgens enorm in kosten oplopen.

Distributieriem vervangen

Wanneer een distributieriem precies vervangen moet worden hangt deels af van uw auto. In het instructieboekje van uw auto staat het advies van de fabrikant. Gemiddeld is dit meestal na 100.000 km of na vijf jaar. Als u vaak korte ritjes maakt, is het verstandig om de distributieriem al eerder te vervangen.

Tijdens een onderhoudsbeurt zal de garage of dealer beoordelen of de distributieriem aan vervanging toe is.

Kosten vervangen distributieriem

De kosten voor het vervangen van een distributieriem zijn afhankelijk van het type auto. Het grootste gedeelte van de kosten bestaat namelijk uit arbeidskosten. Bij sommige modellen is de distributieriem relatief eenvoudig toegankelijk, maar bij andere modellen moeten er veel onderdelen gedemonteerd worden voordat de distributieriem vervangen kan worden. Een garage of merkdealer kan u hier meer over vertellen.

Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen dealer

Is de distributieriem van uw Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen of Volkswagen bedrijfswagen toe aan vervanging? Of twijfelt u over de staat van de distributieriem? Plan dan nu een werkplaatsafspraak bij Auto Hoogenboom! Auto Hoogenboom is merkdealer voor AudiSEATŠKODAVolkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam RijnmondSpijkenisse en Vlaardingen. Meer weten? Neem dan contact met ons op!