Waarom zijn goede schokdempers belangrijk?

Een schokdemper is een onderdeel van het veersysteem van een auto. Schokdempers zorgen ervoor dat alle wielen van je auto contact met het wegdek houden als je bijvoorbeeld over verkeersdrempels rijdt. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de auto in balans blijft als je door een bocht heen rijdt.

Schokdempers hebben dus een belangrijke functie, want ze zorgen ervoor dat jouw auto goed op de weg blijft liggen. Versleten schokdempers zullen je rijprestaties verslechteren, wat de kans op ongelukken vergroot.

Waar zitten de schokdempers?

Schokdempers bevinden zich in het onderstel van de auto, vlak bij de wielen. Het schokdempersysteem is verbonden met de wielophanging.

Het systeem bestaat uit een zuiger die op en neer beweegt door een cilinder. Bij het op en neer bewegen stroomt er vloeistof of gas door de schokdemper. De vloeistof of het gas zorgt voor demping. Bovendien bevat een schokbreker een grote veer aan de buitenkant. De vloeistofdemping en de veer zorgen ervoor dat het stuiteren van de wielen wordt opgevangen. 

Hoe weet u of uw schokdempers zijn versleten?

Na gemiddeld zo’n 80.000 km moeten schokdempers worden vervangen. Dit hangt echter ook af van uw auto en uw rijstijl. Uw monteur bij Auto Hoogenboom weet wat de vervangingsinterval van de schokbrekers van uw auto is.

Om zeker te weten dat uw schokdempers nog naar behoren werken, is regelmatig onderhoud door middel van een grote of kleine beurt verstandig. De schokdempers worden dan gecontroleerd op slijtage. Houd u zich dus goed aan de onderhoudsinterval die voor uw auto wordt voorgeschreven.

Zelf schokdempers controleren

U kunt ook zelf de schokdempers controleren. Als u het gevoel heeft dat uw auto bijvoorbeeld veel ‘nadeint’ na een verkeersdrempel of veel meegeeft met zijwind, dan is het tijd voor een bezoek aan de garage of dealer.

Als schokdempers beschadigd zijn, dan zal er olie gaan druppelen en ontstaat er een olievlek op de grond. Lekkende schokdempers moeten zo snel mogelijk vervangen worden. Gelukkig kunt u dit voorkomen door het laten uitvoeren van uw regelmatige onderhoud.

Onderhoud bij uw Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen dealer

Goede schokdempers zijn dus erg belangrijk voor u, omdat ze ervoor zorgen dat uw auto goed op de weg blijft liggen. Zijn uw schokdempers nog in een goede staat? Weet het zeker en plan een werkplaatsafspraak bij ons!

Auto Hoogenboom is merkdealer voor Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam Rijnmond, Spijkenisse en Vlaardingen. Bij ons bent u aan het juiste adres voor service en onderhoud!