Tips voor slim en duurzaam gebruik van de airco in uw auto

Op vrijwel elke nieuwe auto is airco te verkrijgen. Airco in de auto is erg fijn om op warme zomerdagen het hoofd koel te houden. Bovendien biedt airco ook gezondheidsvoordelen. Doordat de lucht gefilterd wordt, werkt het goed tegen hooikoorts of andere allergieën. Daarnaast is het gebruik van een airco veiliger als het erg warm is. Warmte beïnvloedt namelijk het concentratievermogen waardoor kans op ongelukken toeneemt. Er zijn ook nadelen aan het gebruik van de airco. Zo brengt airco in de auto bijvoorbeeld extra kosten met zich mee. Een ingeschakelde airconditioning is namelijk een flinke brandstofverbruiker. In deze blog geven we u zeven tips voor het slim en duurzaam gebruik van de airco in uw auto!

1. Zet de airco pas aan als u rijdt

Als u in een bloedhete auto stapt is er natuurlijk niks zo verleidelijk dan meteen de airco aanzetten. Toch is dit geen goed idee. De airco compressor wordt namelijk aangedreven door de motor, met behulp van de multiriem. Dit betekent dat hoe sneller de motor draait, hoe efficiënter er gekoeld wordt. Bovendien wordt de binnentemperatuur in een geparkeerde auto vaak hoger dan de buitentemperatuur. Door even met de ramen open te rijden, kunt u de binnentemperatuur dus al snel een stuk verlagen, waardoor de airco vervolgens minder hard hoeft te werken.

Het is dus beter om even door te bijten, ramen (ook achter!) en blower open te zetten en te beginnen met rijden. Na een minuutje kunt u de airco aanzetten en genieten van koele lucht. Vergeet niet om de ramen te sluiten voor u de airco aanzet!

2. Zorg voor regelmatig onderhoud

Een auto verliest gemiddeld 10% koelmiddel per jaar. Ongeveer om de 4 jaar zal het koelmiddel moeten worden bijgevuld. Te weinig koelmiddel kan in het ergste geval ertoe leiden dat de aircopomp stukloopt. Reparatie kan honderden euro’s kosten. Bovendien veroorzaakt een versleten airco een hoger brandstofverbruik. Ook de luchtfilters dienen met regelmaat gecontroleerd te worden. Door vervuilde filters zal de airco minder efficiënt werken. Neem daarom het zekere voor het onzekere en zorg voor een jaarlijkse controle van de airconditioning! Bij Auto Hoogenboom kunt u altijd een afspraak maken voor een aircocheck.  

3. Zorg dat de airco wekelijks aanstaat

Wekelijks gebruik (inclusief de wintermaanden!) van de airco helpt slijtage voorkomen. Regelmatig gebruik van de airco voorkomt namelijk verdroging van bepaalde rubberverbindingen, waardoor lekkage kan ontstaan. Daarnaast gaat airco condens- en schimmelvorming tegen, omdat airco de lucht ontvochtigt. Daarmee vermindert u dus de kans op een stinkende airco en vervuilde lucht. Probeer de airco dus het gehele jaar door minimaal een kwartiertje per week aan te zetten.

4. Schakel de airco tijdig uit

De airco gaat automatisch uit als u de auto uitschakelt. Handig misschien, maar u kunt er beter voor kiezen de airco 5 minuten voor aankomst al uit te zetten. Als u dit niet doet, blijft er condens achter op de verdamper van de airco. Dit is een voedingsbron voor bacteriën en schimmels die de auto binnen kunnen komen zodra u de airco een volgende keer weer aanzet. Zorg dus dat u de airco tijdig uitzet om schimmels en stank te voorkomen.

5. Gebruik de ‘recirculatie’ stand bij hoge buitentemperaturen

Als de buitenlucht erg warm is, kost het de motor veel energie om nieuw aangevoerde lucht af te koelen. Dit is het geval als de ‘fresh air’ stand gebruikt wordt. Frisse lucht is natuurlijk fijn, maar bij hele warme zomerdagen is het verstandiger om de ‘recirculatie’ stand in te schakelen. De lucht binnen de auto wordt dan gecirculeerd waardoor het minder energie kost om de temperatuur laag te houden. Bij normale zomerdagen kunt u wel de ‘fresh air’ stand gebruiken.

6. Voorkom overbelasting van de motor

Schakel de airco uit bij zware inspanning van de motor, zoals bij het langdurig rijden over steile bergweggetjes. De auto heeft dan namelijk extra vermogen nodig om de berg op te komen. Als u dit niet doet, loopt u kans op overbelasting van de motor.

7. Zet de airco niet te koud

Probeer een maximaal verschil tussen buiten- en binnentemperatuur aan te houden van 6-8 graden. Dit is niet alleen beter voor het brandstofgebruik, maar ook voor uw gezondheid. Te koude luchtstromen kunnen namelijk verkoudheid en spierpijn veroorzaken.

Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen dealer

Deze tips kunnen u helpen om verantwoord en duurzaam om te gaan met het aircosysteem in uw auto. Wilt u uw airco laten checken? Plan dan nu een werkplaatsafspraak bij Auto Hoogenboom! Auto Hoogenboom is merkdealer voor AudiSEATŠKODAVolkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam RijnmondSpijkenisse en Vlaardingen. Heeft u nog vragen over de tips voor slim en duurzaam gebruik van de airco in uw auto? Neem dan contact met ons op!