Motorolie: hoe kiest u de juiste soort?

Het gebruik van de juiste motorolie voor uw auto is belangrijk om te voorkomen dat de motor beschadigt. Maar welke olie is dan de juiste? In deze blog leest u hoe u de juiste soort motorolie kiest!

Wat doet motorolie?

Motorolie levert een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van een auto. Motorolie voorziet de verschillende motoronderdelen van smering waardoor de motor wordt beschermd tegen slijtage. Daarnaast zorgt motorolie ook voor de koeling van de motor door warmte af te voeren. Als laatste beschermt motorolie tegen roest en zorgt het ervoor dat de motor schoon blijft door vuildeeltjes af te voeren. Voor een optimale bijdrage aan het onderhoud is het van belang dat de juiste hoeveelheid motorolie gebruikt wordt en dat deze regelmatig ververst wordt.

Verschillende soorten olie

Er zijn 3 soorten motorolie: minerale olie, synthetische olie en half-synthetische olie.  Synthetische olie is duurder dan minerale olie, maar heeft belangrijke voordelen. Zo verlaagt synthetische olie wrijving en zorgt daardoor voor minder slijtage en een verlaging in het benzineverbruik. Daarnaast is synthetische olie minder gevoelig voor temperatuurschommelingen wat gunstig is voor de werking op koude of warme dagen. Half-synthetische olie combineert de voordelen van synthetische olie met een aantrekkelijke prijs.

Classificaties motorolie

Motorolie kan verdeeld worden in verschillende kwaliteitsklassen. De kwaliteitswaardering wordt volgens de Amerikaanse standaard aangegeven in API (American Petroleum Institute). Hierbij worden benzinemotoren aangeduid met de letter S en dieselmotoren met de letter C. Achter de letter staat een tweede letter die de kwaliteit van de olie aangeeft. Hierbij geldt: hoe verder de 2e letter in het alfabet staat, hoe hoger de kwaliteit van de motorolie. Voor benzinemotoren loopt de kwaliteits-classificering van SA tot en met SH.

Daarnaast bestaat ook nog de Europese kwaliteitsnorm: ACEA. Volgens deze kwaliteitsnorm worden benzinemotoren aangeduid met de letter A, lichte dieselmotoren met de letter B, en zware dieselmotoren met de letter E. Achter de letter staat een cijfer waarmee het kwaliteitsniveau voor de desbetreffende motor wordt aangegeven. Over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe beter de kwaliteit.

Viscositeit motorolie

De viscositeit (stroperigheid) van de motorolie is een belangrijke eigenschap die de dikte van de olie aangeeft bij bepaalde temperaturen. De motorolie-viscositeit wordt aangegeven met een SAE-nummer. Verder wordt de viscositeit bij een lagere temperatuur aangegeven met een getal met daarachter de letter W (wat staat voor winter). Hoe hoger het getal; hoe dikker de olie bij lagere temperaturen. Bij zogenaamde ‘multigrade’ oliën staat er nog een getal achter die de viscositeit bij hogere temperaturen aangeeft. Bijvoorbeeld: 5W-30, 10W-40 en 20W-50. Een multigrade olie is ideaal voor uiteenlopende buitentemperaturen en heeft daarom vaak de voorkeur boven een monograde olie.

Hoe kiest u uw motorolie?

Motorolie levert een belangrijke bijdrage aan de levensduur van uw motor. Het is daarom ook belangrijk hier goed aandacht aan te besteden. Dit doet u door regelmatig het oliepeil te checken en te zorgen voor de juiste olie. Kijk hiervoor dan ook in het instructieboekje van uw auto of raadpleeg het internet voor een aanbevelingslijst. Uiteraard kan Auto Hoogenboom u helpen met het bijvullen, vervangen of controleren van de olie in uw Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen.

Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen dealer

Wilt u graag weten wat de beste motorolie keuze is voor uw Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen of Volkswagen Bedrijfswagen Plan? Neem dan contact met ons op! Auto Hoogenboom is merkdealer voor AudiSEATŠKODAVolkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam RijnmondSpijkenisse en Vlaardingen.