• Met een verlopen APK naar de garage rijden: mag dat?

Met een verlopen APK naar de garage rijden: mag dat?

Loopt de APK van uw auto binnenkort af of is de APK zelfs al verlopen? Dan dient u zo snel mogelijk een afspraak te maken om uw auto weer te laten keuren. Maar hoe zit dat als de afspraak na de APK-vervaldatum valt? Mag u met een niet-goedgekeurde auto naar de APK-keuring rijden? Wij zochten het voor u uit.

Zonder APK naar de keuring rijden

Om een lang verhaal kort te maken: ja, u mag zonder geldige APK naar de keuring rijden. Maar hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

De belangrijkste voorwaarde is dat u ter plekke moet kunnen aantonen dat u de APK-keuring voor die betreffende dag gepland heeft staan. Neem dus altijd een schriftelijke bevestiging mee, waarop het tijdstip van de afspraak te zien is, bijvoorbeeld een geprinte bevestigingsmail.

Bent u wel onderweg naar de garage, bijvoorbeeld voor het laten vervangen van een afgekeurd onderdeel, maar staat de daadwerkelijke APK-keuring niet gepland voor die dag? Dan bent u alsnog in overtreding.

Redenen voor verlopen APK

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u een auto pas na de APK-vervaldatum wilt laten keuren. Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk in het buitenland was, of omdat er door drukte bij de dealer geen tijdige afspraak meer mogelijk was.

Een andere veelvoorkomende reden is een eerdere afkeuring van een auto. Stel dat u uw auto een week voor de vervaldatum laat keuren, maar de auto wordt afgekeurd, dan is het niet altijd mogelijk om de auto binnen die week te repareren en voor de tweede keer te laten keuren.

Ook direct na een schorsing dient de auto weer APK-gekeurd te zijn. Wilt u de schorsing van uw auto opheffen, dan dient u dus vóór die tijd al te zorgen voor een goedkeuring. Ook met een geschorste auto geldt de ontheffing dat u naar een APK-keuringsstation mag rijden, maar alleen via de kortste weg en rond het genoemde tijdstip.

Verzekeren

Bent u van plan om zonder geldige APK naar de keuring te rijden? Let dan goed op: u dient dan voor deze dag een aparte verzekering af te sluiten. De auto is op dat moment namelijk niet verzekerd, doordat er in de polisvoorwaarden van autoverzekeringen vrijwel altijd de voorwaarde is opgenomen dat de auto APK-gekeurd moet zijn.

Als u geen aparte tijdelijke verzekering heeft afgesloten, dan bent u niet verzekerd als u onderweg bent naar de APK-keuring. In het geval van een ongeluk kan dat grote financiële gevolgen hebben. 

Wanneer krijgt u een boete?

Als u uw auto niet op tijd laat keuren, dan kunt u op verschillende manieren een boete krijgen.

De politie schrijft een boete uit als u staande wordt gehouden terwijl u in een niet-gekeurde auto rijdt. Dit kan al vanaf de eerste dag na de APK-vervaldatum gebeuren. Als u onderweg bent naar de keuring is het dus extra belangrijk om een schriftelijke bevestiging van de afspraak mee te nemen.

De RDW controleert het kentekenregister op auto’s die geschorst zijn, maar ook die van niet APK-gekeurde auto’s. Als uw auto twee maanden of langer niet gekeurd is, dan kunt u een boete van de RDW op de mat verwachten. Dit is een automatisch proces op basis van het kentekenregister. Het maakt dus niet uit of u in de tussentijd met de auto gereden heeft, en of de auto op eigen grond of op openbaar terrein heeft gestaan.

Auto laten schorsen

Is de APK van uw auto verlopen maar bent u ook niet van plan om er op korte termijn mee te gaan rijden? Dan kan het raadzaam zijn om het kenteken te schorsen. De auto hoeft dan niet gekeurd te zijn. U betaalt hiervoor een klein bedrag, maar daar staat tegenover dat de auto ook niet verzekerd hoeft te zijn én dat u geen wegenbelasting hoeft te betalen.

Let op: een geschorste auto mag niet op de openbare weg geparkeerd worden én mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Een geschorste auto moet altijd uit het zicht worden geparkeerd, bijvoorbeeld in een afgesloten schuur of achter het huis.

Uw auto laten keuren

Zoals u leest is het niet verstandig om tot de vervaldatum te wachten met het keuren van uw auto. De RDW stuurt wel een herinnering als de vervaldatum in zicht komt, maar dit gebeurt maximaal zes weken voor de vervaldatum terwijl u uw auto dan al enkele weken had kunnen laten keuren. Check daarom zelf de vervaldatum en zet deze datum in uw agenda!

APK bij uw merkdealer

Voorkomt u dat u met een verlopen APK naar de garage moet rijden? Plan dan uw werkplaatsafspraak voor uw Audi, Seat, Skoda, Volkswagen of Volkswagen Bedrijfswagens bij Auto Hoogenboom. Auto Hoogenboom is merkdealer voor Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam Rijnmond, Spijkenisse en Vlaardingen. Wij kunnen uw APK verzorgen en indien nodig reparaties uitvoeren.