Handgeschakeld of automatisch: wat is voor u de beste keuze?

In Amerika is het heel normaal; rijden in een auto met automatische transmissie. Hoewel het in Nederland minder vaak voorkomt, is het aantal automaten de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Een automatische versnellingsbak wordt dus steeds populairder. Bovendien zijn elektrische auto’s, die een sterke opmars maken, ook niet handgeschakeld. Als u van plan bent om een nieuwe auto te kopen, dan vraag u zich misschien af wat voor u de beste keus is: een handgeschakelde of automatische versnellingsbak? In deze blog zetten we de voor- en nadelen van een handgeschakelde of automatische auto!

Kosten

Over het algemeen liggen de aanschafkosten van een automaat hoger dan van een handgeschakelde auto. Dit kan een reden zijn om niet voor een automaat te kiezen. Bedenk echter wel dat de inruilwaarde van een automaat ook hoger is dan die van een handgeschakelde auto. 

Vroeger waren automaten misschien minder zuinig, maar dit is al langere tijd niet meer aan de orde. Tegenwoordig zijn veel automaten juist zuiniger en milieuvriendelijker dan een schakelbak. Als u veel lange afstanden rijdt, kan het daarom verstandig zijn om voor een automaat te kiezen.

Rijstijl

Als u een sportieve rijstijl heeft, dan bent u met een handgeschakelde auto meestal beter uit. U heeft dan zelf de controle over het schakelmoment en voor veel mensen zorgt dit voor de ervaring van ‘echt’ rijden.

Tegenwoordig zijn er ook veel automaten waarmee u zeer krachtig en sportief kunt rijden. Zo staat de DSG-automaat van de ŠKODA-modellen erom bekend dat u er vliegensvlug van versnelling mee kunt wisselen.

Een automaat is bovendien meer ‘ontspannen’ rijden. Dit kan een groot voordeel zijn. Bijvoorbeeld als u veel in de file rijdt.

Veiligheid

Een automaat rijdt in principe veiliger, omdat u als bestuurder een taak minder heeft. Omdat u niet hoeft te schakelen, kunt u zich meer focussen op het verkeer en de omgeving.

Levensduur

Over het algemeen zal de motor van een automaat langer meegaan dan die van een handgeschakelde auto. Dit komt doordat de motor minder toeren maakt op een versnelling en daarom minder aan slijtage onderhevig is.

Wel liggen eventuele reparatiekosten van een automaat vaak een stuk hoger dan die van een handgeschakelde auto.

Conclusie

Over het algemeen heeft een auto met automatische versnellingsbak iets meer voordelen dan een handgeschakelde auto. Toch is het vooral afhankelijk van wat u prettig vindt rijden en hoeveel u aan een auto wilt uitgeven.

Het is daarom altijd verstandig om eerst een proefrit te maken voordat u een auto aanschaft.

Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen dealer

Bent u na het lezen van deze blog nog steeds onzeker over uw keuze: handgeschakeld of automatisch? Kom dan langs voor een proefrit! Of neem dan contact met ons op! Auto Hoogenboom is merkdealer voor AudiSEATŠKODAVolkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam RijnmondSpijkenisse en Vlaardingen.