Benzine of diesel: wat is voor u de beste keus?
Een vraag die wij vaak gesteld krijgen: “Wanneer is het verstandig om voor een dieselauto te kiezen?” Dat een dieselauto vervuilender is dan een benzineauto is bij de meeste mensen wel bekend. In steeds meer binnensteden worden oudere dieselauto’s dan ook geweerd. Met een dieselauto dient u dus rekening te houden met (toenemende) gebiedsbeperkingen. Toch kan het interessant zijn om voor een dieselauto te kiezen in plaats van een benzineauto. In deze blog leggen we uit wanneer u het beste voor een diesel- of benzineauto kunt kiezen.
Keuze voor benzine of diesel medebepaald door omslagpunt
De brandstofprijs van diesel ligt een stuk lager dan die van benzine. Bovendien is een dieselmotor over het algemeen zuiniger, en heeft deze dus een lager verbruik. De wegenbelasting van een dieselauto ligt echter een stuk hoger dan die van een benzineauto. Zeker bij een diesel occasion waar mogelijk fijnstoftoeslag betaald moet worden.
Er is dus een omslagpunt voordat de hogere belastingen worden gecompenseerd door de goedkopere brandstof. De keuze voor een benzine of dieselauto wordt dus vooral bepaald door dit omslagpunt. Een diesel wordt daarom vooral interessant als u elk jaar vele kilometers aflegt.
Het omslagpunt is zeer variërend
Het omslagpunt van benzine en diesel varieert door de wisselende brandstofprijzen en het verschil in brandstofverbruik van auto’s. Bovendien speelt de aanschafprijs van een auto ook mee. Over het algemeen zijn diesels duurder dan benzineauto’s. Dit legt het omslagpunt dus hoger. Wel zijn gebruikte diesels de afgelopen periode goedkoper geworden door de teruglopende vraag. De prijs voor een tweedehands benzineauto is juist gestegen.
Omslagpunt berekenen
Om de juiste keuze te maken kan daarom het beste een berekening van de jaarlijkse kosten gemaakt worden, op basis van de te vergelijken auto’s. Hierbij dient van tevoren een schatting van het aantal km’s per jaar gemaakt te worden. De volgende berekening kan dan gebruikt worden om een indruk te krijgen van de jaarlijkse kosten:
Jaarlijkse wegenbelasting* + jaarlijkse brandstofkosten ((jaarlijkse km’s/verbruik) x brandstofprijs).
*De jaarlijkse wegenbelasting kan eenvoudig worden berekend via de website van de belastingdienst.
Andere factoren die bepalend zijn voor keuze diesel of benzine
Behalve bovenstaande berekening zijn er nog meer factoren die van invloed kunnen zijn op uw keuze. Zo gaat een dieselmotor over het algemeen langer mee en vergt een dieselauto minder onderhoud. Bovendien zijn dieselmotoren gemiddeld sterker waardoor ze bijvoorbeeld meer geschikt zijn om een caravan te trekken. De keuze voor een diesel of benzineauto hangt dus ook af van de manier waarop u uw auto wilt gebruiken.
Aandacht voor mens en milieu neemt steeds meer toe, wat dus ook een overweging kan zijn bij uw keuze. Dieselauto’s stoten meer schadelijke fijnstof uit dan benzinemotoren. Hierdoor neemt de populariteit van diesels steeds meer af. Vandaar dat er meer benzineauto’s op de markt zijn en de keuze in diesels steeds beperkter is.
Meer informatie of autoadvies nodig?
Wat dus de beste keus is voor u, benzine of diesel, hangt heel erg af van het omslagpunt en het is daarom ook belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden. Bent u benieuwd naar ons assortiment in benzine en diesel auto’s? Bekijk dan hier ons assortiment in benzine en diesel auto’s.
Auto Hoogenboom is merkdealer voor Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam Rijnmond, Spijkenisse en Vlaardingen. Wilt u een afspraak maken of meer informatie over onze benzine en dieselauto’s? Neem dan contact met ons op!