5 tips voor het zelf wassen van uw auto!

Voor de een is het wassen van de auto iets wat ‘er nou eenmaal bij hoort’, voor een ander is het een ontspannen bezigheid. Wat beide groepen gemeen hebben: voor elke autobezitter is het belangrijk de auto schoon te houden. Wilt u uw Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen of Volkswagen Bedrijfswagen ook goed schoonhouden? In dit artikel geven we u 5 tips voor het zelf wassen van uw auto!

Waarom uw auto wassen?

Er zijn verschillende redenen om uw auto regelmatig schoon te maken: voor sommige automobilisten gaat het om de representativiteit van de auto, maar een goede schoonmaak van de auto heeft meer redenen.

Zo hebben moderne auto’s veel sensoren (bijvoorbeeld voor het parkeren, noodstops of rijbaanassistentie). Sommige sensoren werken minder goed wanneer ze bevuild zijn. Regelmatig schoonmaken is dan extra belangrijk.

Ook blijft de lak van een auto in betere staat als u regelmatig schoonmaakt. Vuil kan de lak van een auto aantasten, zeker op langere termijn. Door een auto regelmatig te wassen heeft vuil minder kans om zich vast te bijten in de lak van uw auto.

Tip: let wel op dat u bij het wassen geen schoonmaakmiddelen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Als u thuis de auto gaat wassen, zorg dan dat u een afbreekbaar schoonmaakmiddel gebruikt. Of ga naar een wasstraat of wasbox, waar het afvalwater gefilterd wordt.

Wasstraat of met de hand?

Uw auto zelf wassen kost tijd. Naast tijd heeft u ook apparatuur nodig, en natuurlijk de ruimte om aan de slag te gaan. Een wasstraat is dus een verleidelijke optie.

De meningen over het gebruik van een wasstraat verschillen: waar bij velen het beeld leeft van ‘wasstraat, krasstraat’, is de moderne autowasstraat zo ingericht dat de autolak vrijwel geen nadelige effecten ondervindt.

Ook de prijs van een wasstraat kan een argument zijn om zelf eens aan de slag te gaan. Echter, zijn er ook genoeg goedkope wasstraten te vinden waar uw auto voor een acceptabel bedrag weer schoon uit de wasstraat rolt.

Wat ons betreft is zowel de wasstraat als een goede handwas een optie.

5 tips voor het zelf wassen van uw auto!

Als u met de hand aan de slag wil gaan, zorg dan dat u deze tips opvolgt voor een optimaal resultaat.

1. Spoel uw vuil weg met de hogedrukspuit

Als u een hogedrukspuit heeft, kunt u deze gebruiken voor het grove werk. Spuit de auto af en gebruik de hogedrukspuit om de wielen, wielkasten en onderkant van de auto schoon te spuiten. Dit is vaak uw eerste stap.

2. Gebruik geen spons maar een microvezeldoek

Voor het schoonmaken kunt u beter een microvezeldoek gebruiken dan de ‘ouderwetse’ spons. Een spons neemt namelijk gemakkelijk vuil op: zandkorrels blijven vastzitten. Wanneer u hiermee weer over de lak veegt kunt u krassen veroorzaken.

Een microvezeldoek houdt minder snel vuil vast en is dus beter voor uw lak.

3. Maak gebruik van de twee emmers-techniek

Wanneer u een emmer vult met water en autoshampoo, gebruikt u deze om de microvezeldoek in nat te maken.

Het is verstandig om ook een emmer met enkel water te vullen. Dit gebruikt u om uw doek mee te spoelen, nadat u hem op de auto heeft gebruikt. Zo komt het vuil los in de emmer met water en kunt u uw microvezeldoek daarna weer in het shampoowater dopen zonder dat het water vies wordt.

Ververs de inhoud van uw emmer met schoon water regelmatig. Zo werkt u altijd met schoon materiaal.

4. Spoel de auto altijd goed na

Door de auto goed af te spoelen na het wassen, voorkomt u dat er zeepresten achterblijven op de auto. Dit doet u het makkelijkst met een hogedrukreiniger.

5. Droog uw auto direct goed af

Zorg dat u meteen na het wassen uw auto afdroogt. Dat voorkomt vlekken op uw lak. Het afdrogen kunt u het beste doen met een zachte doek of zeem.

Deze 5 tips kunnen u helpen bij zelf wassen van uw auto. Wasstraat of handwas? Ons voornaamste advies is om uw auto met regelmaat schoon te maken.

Audi, SEAT, ŠKODA, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen dealer

Auto Hoogenboom is merkdealer voor AudiSEATŠKODAVolkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de regio Rotterdam RijnmondSpijkenisse en Vlaardingen. Bij ons bent u aan het juiste adres voor service en onderhoud! Meer weten? Neem dan contact met ons op!