• 5 tips voor elektrisch rijden naar wintersport!

    Twijfelt u om met de elektrische auto op wintersport te gaan? We delen tips, de eigen ervaring van één van onze collega’s en weetjes over het elektrisch rijden naar de wintersportbestemming.

Met de elektrische auto op wintersport? Geen probleem met deze 5 tips van een ervaren deskundige.

Op wintersport vakantie gaan met een elektrische auto is anders dan met een auto met fossiele brandstof. In dit artikel geven we 5 tips én de eigen ervaring van onze collega Diana Verwijs, die het goed is bevallen om met de elektrische auto op wintersport te gaan.

5 tips van een ervaren deskundige!

1. Rijd max 110 km per uur

Door zo lang mogelijk op een constante snelheid te rijden van maximaal 110 km/h, vergroot u de actieradius van uw accu.

2. Neem uw eigen laadkabel mee voor bij het hotel

Bij veel hotels in Oostenrijk hebben ze een oplaadpunt waar u kunt opladen. Neem dus uw eigen laadkabel mee zodat u de volgende dag met een volle accu weer op pad kunt gaan!.

3. Maak gebruik van de app!

Check van te voren via de app waar er oplaadpunten zijn. Het is het meest efficiënt om langs de snelweg bij een snel laadstation te laden (en dit te combineren met een kop koffie/lunch/sanitaire stop). Daarnaast is het ook slim om onderweg op borden te gaan letten.

4. Zorg voor een universele laadpas die u door heel Europa kunt gebruiken

Hiermee hoeft u geen risico te lopen dat uw laadpas ter plekke wordt geweigerd.

5. Denk vooruit en plan

Door zoveel mogelijk voor te bereiden en alvast te kijken naar alternatieve routes, kunt u met een gerust hart de weg op! Ook kunt u vooraf checken op de website van diverse reisorganisaties welke (overnachting)hotels een oplaadpunt hebben. Zijn er veel files voorspeld? Laad dan op tijd, zodat u makkelijk kunt besluiten een andere route te nemen.

De ervaring van Diana Verwijs

De elektrische auto wordt steeds vaker als vervoersmiddel gebruikt voor de wintersport. Er zijn inmiddels genoeg wintersporters die deze manier van reizen naar de wintersport uitgeprobeerd hebben. Zo ook Diana Verwijs, hoofd verkoopadministratie bij Auto Hoogenboom. Zij reed begin 2023 voor het eerst met haar nieuwe elektrische auto, een Audi e-tron, vanuit Nederland naar het Oostenrijkse Ischgl voor de wintersportvakantie. Ze deelt haar tips op basis van haar ervaring.

Snelheid aangepast

Diana en haar man hadden hun nieuwe elektrische auto net een week, dus ze vonden het wel spannend om er meteen mee op wintersport te gaan. Een actieradius van 350-400 was voorspeld, maar ze hadden nog geen idee. Wat ze wel wisten is dat de rijstijl invloed heeft op hoe ver je kunt rijden met je accu. “Normaal vonden we het leuk om in Duitsland even flink gas te geven, maar nu reden we maximaal 110 km per uur. Dat is ons goed gevallen, want daardoor kom je veel relaxter op je bestemming aan. Ondanks dat je er iets langer over doet: nu 12 uur in plaats van 9 uur.” vertelt ze.

Laden langs de snelweg

“Voor het laden onderweg gebruikten we het navigatiesysteem. Maar die leidde ons de eerste keer van de snelweg af naar een laadpunt dat niet werkte. Dus alle keren daarna hebben we bij zo’n Fastned laadpunt langs de snelweg geladen. Steeds als we zo’n 350 km gereden hadden, keek ik via de app waar een laadstation was. Die worden heel goed aangegeven met het logo van elektrisch laden op de borden aan de snelweg. We hebben bij zo’n laadpunt maar één keer 15 minuten moeten wachten, omdat alle laders vol waren. Alle andere keren konden we meteen terecht.”

Het meest handig voor een langere reis zijn de snel laadstations langs of vlakbij de snelweg. Tijdens een korte pauze laadt u uw auto op en tankt u zelf ook even bij. Daarna kunt u uw reis met een volle accu hervatten. Heel relaxed dus! In het hoogseizoen kunnen laadpalen vaker bezet zijn. Plan daarom ook alternatieven, zoals laadpunten iets verder van de drukke routes.

Bereid je goed voor

Diana vertelt verder: “Wij wisten niet wat we konden verwachten en waren voorbereid op het ergste. Vooraf zagen we allerlei beren op de weg, maar het is ons heel erg meegevallen. Nu hielp het dat wij niet in het hoogseizoen of tijdens een schoolvakantie op wintersport waren en het was niet heel koud. Ook hadden we geen sneeuw onderweg.”

Diana: ‘Binnenkort gaan we weer met de elektrische auto op wintersport, het is echt goed bevallen!’

Stoelverwarming kan gewoon aan

  • Wist u dat u de stoelverwarming gewoon aan kunt zetten? Dit gaat gewoon op de 12v van de accu, dus niet op de accu voor het rijden.
  • Een andere tip betreft de Wegenwacht. Wie onverwachts stil komt te staan met een lege accu, hoeft niet altijd weggesleept te worden. U kunt in zo’n geval ook de Wegenwacht bellen. De Wegenwacht heeft een mobiele batterijlader, waarmee in ongeveer een kwartier een actieradius van zo’n 10 kilometer kan worden bijgeladen. In veel gevallen is dat genoeg om de auto naar de dichtstbijzijnde laadpaal te rijden. Ook als u problemen heeft met een laadkabel die niet los wil komen van de laadpaal, kan de Wegenwacht bijspringen.
  • Het aantal laadpalen in Europa is de laatste twee jaar fors uitgebreid en wordt nog steeds verder uitgebreid.

Bent u met de elektrische auto op vakantie geweest? Deel dan uw ervaring met ons (marketing@autohoogenboom.nl)! Bent u geïnteresseerd in elektrisch rijden? Ontdek dan onze elektrische voorraad!

Ontdek onze elektrische voorraad

Lees gerust verder