Seat Winterbandenwissel Auto Hoogenboom

Winterbandenwissel | Wanneer zomerbanden wisselen naar winterbanden?

Je wil banden gaan wisselen... maar wat is nu het ideale moment om je zomerbanden te wisselen voor winterbanden? Naast dat het voor zich spreekt om niet te laat te bedenken dat je de banden van je auto wilt laten wisselen moet je nog op andere zaken letten.

In de herfst, wanneer het kouder wordt en de temperaturen onder de 7°C graden in zicht komen, wordt de remweg van de auto met zomerbanden langer. Dat geeft een risico voor de veiligheid. Is het 7°C of kouder dan wordt het duidelijk dat een zomerband hard blijft waar een winterband soepel is en zorgt voor meer grip. Winterbanden verkorten de remweg in tegenstelling met zomerbanden en zorgen daarbij voor meer grip bij natte en winterse neerslag.

Er is in Nederland dus geen specifieke datum voor de bandenwissel. Let daarom goed op de temperatuur!

Benieuwd naar de diverse mogelijkheden van de winterbandenwissel en de kosten? In deze blog vind je de kosten voor het wisselen van winterbanden.

Zomerbanden naar winterbandenwissel Audi

Winterbanden in het buitenland

Wintersporten, wie houdt er niet van? Helaas kan je hiervoor niet in Nederland terecht. We gaan daarom massaal met de auto de grens over naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland voor een beetje winters plezier in de wit besneeuwde bergen. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels rondom het rijden met winterbanden in het buitenland? We lopen de drie populairste landen een voor een langs.

Winterbanden in Duitsland

Je auto moet voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de actuele weersomstandigheden. Dus rij in Duitsland op winterbanden als er winterse omstandigheden zijn of verwacht worden. Winterse omstandigheden zijn bijvoorbeeld ijzel, sneeuw, modder en gladheid.

Winterbanden in Oostenrijk

Het gebruik van winterbanden is in Oostenrijk bij winterse omstandigheden verplicht van 1 november t/m 15 april.

Winterbanden in Zwitserland

Winterbanden zijn niet verplicht in Zwitserland, maar worden wel dringend aangeraden. Je kunt namelijk een boete krijgen als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert.

Naast het rijden met winterbanden, dienen deze ook nog aan een bepaalde kwaliteitsstandaard te voldoen. Voor het profiel van de winterbanden wordt een minimum profiel van 4 mm aangeraden.

wissel winterbanden Auto Hoogenboom

Hoe sla je winterbanden op?

Neem jij je zomerbanden weer mee naar huis na de winterbandenwissel? Dat is helemaal niet nodig. Wij slaan ze graag voor je op. Dan heb jij er geen omkijken naar en kost het je geen eigen opslagruimte. En wat is er nou makkelijker dan dat wij de banden tussen de wissels door voor je opslaan? Auto Hoogenboom heeft altijd een comfortabel plaatsje vrij voor je banden in het bandenhotel.

  • Het wisselen en opslaan van een complete bandenset (banden+velgen) is voor jou het voordeligst namelijk € 89,- per bandenwissel.
  • Heb je alleen losse banden en gaat de velg mee door op je winterbanden? Geen probleem. Opslag en wissel van de 4 losse winterbanden en opslag van de 4 losse zomerbanden in het bandenhotel kost dan € 139,- per bandenwissel.

Nog een groot pluspunt? De banden hoef je zelf niet meer mee te nemen naar de wissel afspraak. Nadat je een bandenwissel hebt ingepland, zorgen wij ervoor dat jouw banden weer op de juiste tijd en plaats komen.

Dat is de zorgeloze bandenopslag in het bandenhotel van Auto Hoogenboom!

Toch zelf je banden opslaan?

Wil je zelf je banden opslaan? Dan hebben wij een aantal tips voor je:

Tip 1. Markeer je banden voor het wisselen, zodat je ze volgend seizoen weer op dezelfde plek kan monteren. Dus zet met een bandenstift het volgende op de banden, rechts voor > RV, links voor > LV, rechts achter > RA, links achter > LA

Tip 2. Bewaar je banden op een koele, droge en liefst donkere plek

Tip 3. Leg je banden met velg het liefst neer of hang ze op. Zet je banden zonder velg rechtop en draai ze 1 keer per maand een stukje.

Auto Hoogenboom Winterbandenwissel

Hoe wissel je winterbanden?

Zelf je banden wisselen? Gebruik bij voorkeur een momentsleutel om de wielbouten met het juiste aanhaalmoment vast te zetten. Wielmoeren met diefstalbeveiliging? Zorg dan dat je het sleuteltje daarvan bij de hand hebt.

  • Zorg er eerst voor dat de auto niet kan wegrollen. Trek de handrem aan en zet de auto in een versnelling (of bij een automaat in de P-stand).
  • Draai de wielmoeren (er zitten 4 of 5 moeren op een wiel) een paar slagen los met een wielmoersleutel.
  • Zet de krik bij het krikpunt dat het dichtst bij het wiel zit wat je wil vervangen. (kijk in het instructieboekje waar dit punt bij jouw auto zit)
  • Krik de auto zover op dat het wiel los is van de grond. Draai de wielmoeren nu helemaal los en verwijder het wiel.
  • Zet nu de eerste winterband er op.
  • Draai hierna de wielmoeren een goed stuk aan.
  • Het helemaal vastzetten van de moeren doe je wanneer de auto weer op vier wielen staat en alle vier de winterbanden er om zitten.

Na het voltooien van deze stappen bij alle vier de banden, zitten je winterbanden om je auto. Koud kunstje toch?

Kom je er zelf niet uit?
Plan online een bandenwissel