Banden Sneeuw Xxl

Winterbandenwissel | Hoe kies je de juiste winterband?

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen winterbanden en zomerbanden? Ze zijn toch beiden zwart en rond? En hoe weet ik eigenlijk welke winterbanden ik nodig heb en wat kosten ze? Lees dit en meer in deze blog.

Welke winterbanden heb je nodig?

Ben je van plan om nieuwe winterbanden of all-seasonbanden te kopen, kies dan voor banden waar het sneeuwvloksymbool op staat. In Duitsland gelden banden, van na 31 december 2017, alleen als winterbanden als er een sneeuwvloksymbool op staat. Dit symbool geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt zijn voor gebruik bij winterse omstandigheden.

Als je nu winterbanden hebt waarop alleen een M+S-symbool staat, kun je die gewoon in Duitsland blijven gebruiken, als ze maar voor 2018 zijn gefabriceerd. Pas na 30 september 2024 worden ook deze banden niet meer als winterbanden beschouwd.

Het is handig om een aparte set velgen voor je winterbanden te kopen. Dan kun je de winterbanden om de velgen laten als je ze in de zomerperiode op laat slaan. Bovendien bespaar je hierdoor op kosten voor het balanceren van de winterbanden. Daarnaast kunnen ze tegen de tijd dat de winterbanden onder je auto nodig zijn, snel gemonteerd worden.

Maak een bandenwisselafspraak
Plan gemakkelijk online
Zomerbanden

Winterbanden versus zomerbanden

De voordelen van winterbanden ten opzichte van zomerbanden hebben we hier al kort genoemd, maar er zijn twee zaken die wat extra uitleg behoeven. De twee verschillen tussen de winter- en de zomerband zijn de rubbersamenstelling en het bandenprofiel. Samen zorgen deze eigenschappen voor de 5 eerder genoemde redenen om je zomerbanden te wisselen naar winterbanden.

Rubber samenstelling:
De rubber samenstelling van de winterband is ervoor gemaakt om flexibel en elastisch te blijven wanneer het koud is. Wanneer je in de winter doorrijdt op zomerbanden verlies je grip omdat de band hard is. Aan de andere kant, wanneer je in de zomer doorrijdt op winterbanden zorgt dit ervoor dat de winterband zacht wordt en dus een langere remweg veroorzaakt. Wanneer je in de zomer op winterbanden rijdt heb je daarnaast een hoger brandstofverbruik en meer slijtage van de banden.

Profiel Winterband versus Zomerband Auto Hoogenboom

Bandenprofiel:
Het verschil in profiel is iets wat direct zichtbaar is wanneer je de twee banden naast elkaar zet. Een winterband (links) heeft inkepingen in het profiel ook wel lamellen genoemd. Deze zorgen voor grip tijdens het rijden met remmen en optrekken. Op winterbanden zitten horizontale en verticale inkepingen. De horizontale lamellen liggen dwars op het profiel van de band en zorgen voor grip. Het profiel van de band vervormt namelijk tijdens het rijden en de lamellen bieden dan extra grip. De verticale lamellen zorgen voor de stabiliteit in de bochten.

Een winterband is te herkennen aan het symbooltje van een sneeuwvlok op de band of de aanduiding M+S wat staat voor modder en sneeuw.

Winterband sneeuwvlokjes symbool

Hoe kies je de juiste banden?

De juiste bandenmaat vind je aan de zijkant van de banden die op dit moment onder je auto gemonteerd zijn. Een bandenmaat bestaat uit 4 codes: de bandbreedte in mm, de hoogte-/breedte verhouding in procenten, velgmaat in inches en de snelheidsindex met een letter.

Een voorbeeld van hoe de code van de band te lezen kan zijn: 245/45 R 17 99 H.

  • 245 is de bandbreedte in mm
  • 45 de hoogte-breedte verhouding in procenten
  • R is de banden opbouw
  • 17 is de velgmaat in inches
  • 99 is de code voor het maximale draagvermogen en
  • H is de snelheidsindex

Tip 1: Maak een foto van de codes op je band, dan heb je alle informatie bij de hand zodra je gaat bestellen.

Tip 2: Banden moet je altijd in ieder geval per as tegelijkertijd vervangen. Dus beide voorbanden of beide achterbanden. Denk bij het vervangen van de banden ook aan de reserveband. De juiste band aankopen is belangrijk voor de veiligheid.

A1814675 Large

Wat kosten winterbanden?

De kosten voor losse winterbanden vind je makkelijk per merk terug op de volgende websites. Bestel de winterbanden eenvoudig online. De prijs is inclusief montage bij Auto Hoogenboom of Audi Centrum Rotterdam. Je kunt de banden per stuk of per set bestellen.

Plan een winterbandenwissel
Maak online een afspraak