Site Groot Auto Hoogenboom Veilig Rijden

Opfriscursus, Veilig rijden doe je zo. 7 Tips tijdens de week van de Veiligheid

In het kader van de Week van de Veiligheid (7 t/m 13 oktober) zetten wij ook ons beste beentje voor en wel op het gebied van Veilig rijden. Wat kan ik en wat kan jij doen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken op de weg?

99% vindt zichzelf beter dan de gemiddelde chauffeur

Uit onderzoek van de Rijgedragmonitor blijkt dat 99% van de Nederlandse automobilisten zichzelf beter vindt rijden dan de gemiddelde chauffeur. Een mager percentage met de overige 1% vindt zichzelf een slechtere bestuurder. Dit levert vermakelijke tv op met programma’s als De slechtste chauffeur van Nederland. Maar goed jij hoort daar vast niet bij.

Wij vinden onszelf dus goed rijden maar waarom gebeuren er dan dagelijks nog zoveel ongelukken en staan we onder andere als gevolg hiervan veel in de file? Overschatten we onszelf wat dit betreft niet een beetje?

Terug naar de basis dus met een opfriscursus Veilig rijden. Doe je mee?

Zit jij wel eens afgeleid achter het stuur?

Durf jij eerlijk toe te geven dat je soms op je telefoon kijkt tijdens het rijden of toch nog even snel een nieuwe route probeert in te stellen tijdens het rijden op de snelweg?

Je denkt waarschijnlijk, dit kan toch niet zoveel kwaad want ik let altijd heel goed op... Wij geloven dit natuurlijk direct maar het gaat juist om alles wat er om je heen gebeurt waar je geen invloed op hebt. Als andere mensen even niet opletten of plots harder of zachter gaan rijden, wat je niet van te voren hebt ingeschat, dan zitten ongelukken in een klein hoekje.

We geven je 7 Tips om veilig te rijden:

1. Laat je niet afleiden.

Zorg voor vertrek dat je weet waar je naartoe gaat en dat je navigatie is ingesteld voordat je gaat rijden. Dit scheelt veel afleiding tijdens de rit.

Laat je verder niet verleiden tot verhitte discussies achter het stuur. Opmaken doe je liever thuis. En wind je niet op over andere bestuurders die niet tot de gemiddelde of betere chauffeur van Nederland horen. Iedereen moet het leren…

Veilig Rijden Plaatjes Laat Je Niet Afleiden

2. Maak je autoruiten goed zichtvrij voordat je vertrekt.

Je ochtendroutine verloopt waarschijnlijk op de minuut volgens planning. Als je dan de deur uitstapt heb je echt geen zin om ook nog eens de natte of bevroren ramen van je auto te zemen of te krabben. Begrijpelijk, maar slecht zicht maakt het rijden voor jezelf en andere gevaarlijk.

Je zicht is door de diverse stijlen in je auto namelijk altijd al beperkt en natte of bevroren ruiten verslechteren de zichtbaarheid nog meer. Vijf minuutjes speling inbouwen in je strakke ochtend routine scheelt al een hoop!

Veilig Rijden Plaatjes Maak Je Autoruiten Goed Zichtvrij

3. Let op andere verkeersdeelnemers.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit gezegde ken je vast wel. Let daarom heel goed op andere verkeersdeelnemers. Neem bijvoorbeeld geen voorrang ook al sta je volgens de verkeersregels in je recht. Zorg ervoor dat je de voorrang van de medeweggebruikers ook daadwerkelijk krijgt.

Veilig Rijden Plaatjes Let Op Andere Verkeersdeelnemers

4. Rij niet te hard.

Naast kans op boetes, erge ongelukken door de verkeerde inschatting van jouw snelheid, en snellere verstoking van je brandstof, ben je echt niet perse eerder waar je wil zijn.

Snelheidsverschillen tussen auto’s, het remmen en versnellen tijdens het rijden veroorzaken veel oponthoud op de weg.

Wanneer het verschil in snelheid tussen automobilisten klein is stroomt het verkeer veel beter door.

En op iemands bumper kleven irriteert je voorganger alleen maar en de kans dat hij harder gaat rijden zit er dan helemaal niet meer in ;)

Veilig Rijden Plaatjes Rij Niet Te Hard

5. Hou een zonnebril in de buurt.

Denk aan de opkomende en ondergaande zon, mooie zomerse dagen en felle weerkaatsing van het wegdek door de regen. Fel licht kan je gemakkelijk verblinden en de zonneklep houd niet al het licht tegen.

Eén op de drie bestuurders heeft niet standaard een zonnebril bij de hand. Dus zorg ervoor dat jij wel een zonnebril in de auto hebt liggen.

Veilig Rijden Plaatjes Hou Een Zonnebril In De Buurt

6. Let op je banden.

Allereerst, rij met de juiste banden. In het najaar en de winter dus op winterbanden en in de lente en de zomer op zomerbanden.

Check daarnaast eens in de maand de bandenspanning. Je band gaat met de juiste spanning langer mee, je rijdt veiliger en je ziet eerder of de profieldiepte nog oke is of dat er beschadigingen aan de band zitten.

Veilig Rijden Plaatjes Let Op Je Banden

7. Zorg voor je auto.

De auto brengt je eigenlijk overal waar je maar naartoe wilt. Zorg er daarom goed voor. Maak je auto eens in de zoveel tijd schoon en laat je auto onderhouden bij de garage.

De meeste wat oudere auto’s moeten al ieder jaar terugkomen voor de APK. Deze verplichte keuring garandeert de basis veiligheid van je auto. Als een auto niet door de keur komt mag hij de weg niet meer op. Maar dit alleen is niet voldoende. Regelmatig het benodigde onderhoud aan je auto laten uitvoeren zorgt ervoor dat hij veilig blijft.

Veilig Rijden Plaatjes Onderhoud Je Auto